Sana sunnuntaiksi - Hyvää Johannesta!

18.6.2019 22.06

HYVÄÄ JOHANNESTA!

Juhannusta ei meilläpäin pidetä erityisen kirkollisena juhlana, kuten vaikkapa joulua tai pääsiäistä. Jos katsoo Alkon myyntitilastoja, vertautuu se paremminkin vappuun. Kirkkovuodessa juhannuksella on toki oma teemansa, kuten kaikilla vuoden pyhäpäivillä. Silloin vietetään Johannes Kastajan päivää.

Kaikki evankeliumit kertovat tästä erikoisesta miehestä ja asettavat hänet läheiseen yhteyteen Jeesuksen kanssa. Johanneksen nuoruudestaan ei kerrota mitään, ja vähän hänestä muutenkin tiedetään. Luukkaan evankeliumissa hänen mainitaan kuuluneen pappissukuun ja viettäneen aikaansa erämaassa. On mahdollista, että hän oleskeli Qumranin yhdyskunnassa, joka nyttemmin tunnetaan kuolleen meren kääröjen löytöpaikkana.

Johannes Kastaja kuvataan yksinään eläjäksi, hän oli erakko ja askeetti, joka eli mahdollisimman vaatimattomasti. Hän ei kuitenkaan edellyttänyt samaa kuulijoiltaan. Evankeliumien mukaan hän vaati heitä tekemään parannuksen ja antamaan kastaa itsensä. Hänen luokseen virtasi paljon kansaa ja monet ryhtyivät hänen oppilaikseen. Mitä Johannes halusi opettaa seuraajilleen? Evankeliumeissa hänen saarnojensa ydin kiteytetään samoiksi sanoiksi kuin Jeesuksen opetus: ”tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle.”

Johannes herätti suurta kohua, ja hänen maineensa levisi laajalle. Lopulta hänen parannussaarnaansa vihastui paikallinen kuningas, Herodes Antipas, jolla oli omat poliittiset syynsä tapattaa Johannes.

Jeesuksen ensimmäiset opetuslapset tulivat Johanneksen oppilaista. Jeesus sanoi, että yksikään ihminen ei ollut Johannes Kastajaa suurempi, mutta vähäisinkin taivasten valtakunnassa on silti suurempi kuin hän. Siinäpä meille tavoitetta kylliksi: saada olla tuo vähäisin taivasten valtakunnassa. Se on jo mittaamattomasti enemmän kuin kaikki mahdollinen valta ja suuruus, mitä ikinä pystymme tässä ajassa kuvittelemaan.

Johanneksia tarvitaan myös tässä ajassa, tänä päivänä. Niitä, jotka eivät korota itseään, vaan osoittavat Kristukseen, meidän vapahtajaamme ja tasoittavat tietä hänen tulemiselleen tähän aikaan, tämän ajan ihmisten sydämiin. Tässä Johannes Kastaja on esimerkki kaikille kristityille.

Seppo-pappi