Kirkkoherran tervehdys

Joulun ja pääsiäisen kaksinapaisuus

Vietämme  kirkkovuodessa jatkuvasti joulun ja pääsiäisen välistä aikaa. Ne ovat kaksi tärkeintä kirkollista juhla-aikaa. Joulu on suomalaisille tärkeä siksi, että kaamoksen keskelle joulun sanoma ja keskushenkilö loistaa valoaan. Vanhassa joululaulussa lauletaan: "Jeesus syntyi tänne kuollakseen." Pääsiäistä ei olisi ilman joulua. Pääsiäisen ansiosta taas Jumalan Pojan ihmiseksi tuleminen saa syvän arvonsa.

Jeesus syntyi alhaisiin oloihin, eläinten syöttökaukaloon. Tällä viestillä halutaan kertoa, kuinka alas ja kuinka lähelle meitä syntisiä ihmisiä hän tuli. Kukaan ei ole arvoton tai kelvoton. Jumalan universaalinen eli koko maailman armo on tarkoitettu jokaiselle. Joulun jälkeen kirkkovuodessa seuraamme aluksi Jeesuksen lapsuutta, nuoruutta ja julkisen toiminnan alkua. Julkinen toiminta tähtää kohti pääsiäisen ristiä ja tyhjää hautaa.

Kristuksen voitto kuolemasta ja hänen ilmestymisensä pelokkaille ja piilotteleville opetuslapsille sai aikaan kristinuskon alkuräjähdyksen, alkuvoiman. Aroista ja itseensä pettyneistä seuraajista tuli rohkeita viestinviejiä. Kristinuskon leviämistä voidaan tästä ihmisnäkökulmasta pitää ihmeenä. Ihannetta pidetään yllä tänäkin päivänä huolimatta siitä, että me seuraajat olemme itse kaukana ihanteesta. Kirkon perussanoma on pohjimmiltaan ylösnousemuksen viestin viemistä eteenpäin - ei ensisijassa pelkkää hyväntekeväisyyttä, hyvän elämän esilläpitoa, kulttuuriluterilaisuutta eikä politikointia.

Nämäkin kotisivut toteuttavat Kristuksen maailmaantulon, uhrautumisen sekä lopulta voiton sanomaa omalla vaatimattomalla tavallaan. Toivottavasti nämä sivut onnistuvat tässä tehtävässä ja tästä näkökulmasta.

Tervetuloa Virtain seurakunnan nettisivuille!

Hannu Haukkala, khra