.

Lähetystyö ja kansainvälinen diakonia

 

 

Virtain seurakunnan lähetysasioita hoitaa Seija Laaksonen

Seurakunnassa on kaksi lähetyspiiriä: Korossa ja Liedenpohjassa. Lähetystyön ystävät tekevät retkiä lähetystapahtumiin ja järjestävät tilaisuuksia lähetystyön hyväksi, esimerkiksi lounaita, myyjäisiä, konsertteja ja Kauneimmat joululaulut -yhteislaulutilaisuuksia.

 

Nimikkolähetit:

Hanna ja Sean Piennaar (SLS), Taiwan

Risto ja Marja Liedenpohja (Kylväjä), Ukraina

Petteri ja Joanna Rantamäki (SEKL), Japani

Nimikkokohteet ovat satelliittitelevisio SAT-7, Myanmar ja raamatunkäännöstyö

 

Ystävyysseurakunnat

Ystävyysseurakuntamme on Järva-Jaani Virossa. Vastuuhenkilönä toimii Seija Laaksonen. 

Kansainvälinen diakonia

Yhteydenpito Inkerin kirkkoon. Vastuuhenkilönä toimii Timo Wenell. 

 

Näyttelyt ja vierailijat kertovat olosuhteista lähetyskentillä.

Kaohsiungissa 15.3.2021

Tervehdys Virtain seurakunnan lähetysväki!

Olen Hanna Pienaar, ja kirjoittelen teille eteläisestä Taiwanista Kaohsiungin kaupungista. Olemme täällä mieheni ja kahden tyttäremme kanssa Suomen Lähetysseuran lähettäminä kirkon ulkomaan työntekijöinä. Itse olen ollut lähetysseurassa työssä jo vuodesta 2006, jolloin ensimmäisen kerran saavuin Kaohsiungiin, ja mieheni kanssa olemme yhdessä työskennelleet Taiwanissa vuodesta 2012. Siis jo pitkä tovi on täällä vierähtänyt ja vuosien varrelle mahtuu paljon kaikenlasta, iloja ja suruja. Olette meidän tuorein tukijaseurakuntamme, ja haluamme kiittää teitä siitä, että olette halunneet ryhtyä tukemaan työtämme Taiwanissa. On vahinko, että emme ole saaneet tilaisuutta tulla tervehtimään teitä ja tutustumaan teihin paremmin. Siten ette tekään ehkä kovin tarkkaan tiedä, keitä olemme ja millaista työtä olemme täällä tehneet. Siksi laitan teille tähän tähän kirjeeseen vähän taustatietoa meistä ja viime vuosistamme, ja vielä lopuksi kerron lisää meidän tämänhetkisestä tilanteestamme. Aina joskus vuosien varrella meille on tullut tukijaksi uusi seurakunta, ja heille olen laittanut esittelykirjeen meistä. Liitän tähän kirjeeseen nyt joitakin oleellisia kohtia tuosta kirjeestä. Tässä pieni historiakatsaus meistä:

Keitä olemme ja missä?

http://diplomatonline.com/mag/wp-content/uploads/2014/09/Diplomat_9-22-2014_0039.jpgUskomme, että Jumalan johdatuksessa ja hänen kutsumanaan olemme päätyneet Taiwaniin. Meidän, etelä-afrikkalaisen Seanin ja orivesiläisen Hannan tiet  Taiwaniin ovat olleet erilaiset. Sean saapui englanninopettajaksi Kaohsiungiin jo vuonna 2001 ja Hanna lähti ensimmäiselle työkaudelleen Kaohsiungissa sijaitsevaan, lähetysseuran tukeman huumetyön alaiseen lastensuojeluyksikköön ”Enkelikotiin” vuonna 2006. Kaohsiungin kaupungissa tiet  kohtasivat, ja naimisiin mentiin vuonna 2009. Samana vuonna syntyi esikoinen Ingrid.

Kuvassa: Taiwan sijaitsee Kiinan kupeessa kaakkois-Aasiassa.

Alkuvuodesta 2012 alkoi uusi työkausi Taiwanissa puolentoista vuoden Suomessa olon jälkeen. Suomessa Sean oli käynyt Suomen Lähetysseuran kirkon ulkomaan työn erikoistumiskoulutuksen ja hänet oli otettu Lähetysseuran ulkomaan työntekjöiden joukkoon. Tällä kertaa kotikaupungiksessa tuli Hsinchu City pohjois-Taiwanissa. Siellä sijaitsee Hsinchun Luterilainen Seminaari, joka on yksi Lähetysseuran yhteistyökumppaneista Taiwanissa.

Hannan toisen ja Seanin ensimmäisen työkauden aikana Hsinchussa, vuonna 2013, perheeseen syntyi toinen tytär, Leena.

Vuonna 2016, seuraavan työkauden aikana syntyi vielä pieni James Johannes. Hän oli syntymästään vakavasti sairas, ja menehtyi kahden vuoden ikäisenä.

Mitä teimme Hsinchussa, vuosina 2012-2020?

Työ pidätyskeskuksissa

Vuonna 2012, kun meidät lähetettiin Hsinchun Luterilaisen Seminaarin työyhteyteen, työnkuvaksi tuli toimia Taiwanissa asuvien vierastyöläisten parissa. Käytännössä tämä työ tarkoitti meidän kohdallamme vierastyöläis- sekä muiden ulkomaalaispidätettyjen ja –vankien tapaamisia neljässä eri pidätyskeskuksessa ja kahdessa eri vankilassa.

Pidätyskeskuksiin sijoitetaan Taiwanissa ne ulkomaalaiset, jotka ovat oleskelleet ja työskennelleet Taiwanissa laittomasti, eli ilman asianmukaista maassaololupaa, ja ovat jääneet sitten kiinni poliisille. Pidätyskeskuksissa he joutuvat odottamaan muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen kotimaahansa palauttamista. Pidätetyt ovat pääosin Thaimaasta, Vietnamista, Kiinasta, Filippiineiltä tai Indonesiasta. Muitakin kansallisuuksia kohtasimme jatkuvasti, esimerkiksi intialaisia ja nigerialaisia.

Pidätyskeskuksissa järjestimme kuukausittain nk. festivaalin, johon tulee useita kymmeniä sen hetkisiä pidätettyjä kuulemaan monikultturisen ja -kielisen työntekijätiimimme Raamatunopetusta, katsomaan näytelmää, laulamaan yhdessä ja osallistumaan omankieliseen pienryhmään.

Festivaalien lisäksi pidätyskeskuksiin tehtiin pienempimuotoisia vierailuja joko viikottain tai joka toinen viikko. Silloin kokoontuvat omankieliset pienryhmät, joissa luetaan Raamattua, rukoillaan sekä  kuunnellaan ja rohkaistaan pidätettyjä.

Työ vankiloissa

Seanin kanssa kävimme viikoittain vierailulla Taipein miesten ja naisten vankiloissa tapaamassa englantia puhuvia vankeja. Pidimme heille Raamattupienryhmiä, kuuntelimme vankien murheita ja rohkaisimme heitä. Ulkomaalaisvankien tuomiot ovat useimmiten huumeiden salakuljetuksesta, ja Taiwanin ankarasta huumausainelaista johtuen tuomiot ovat hyvin pitkiä, noin 15-20 vuotta.

Viikottaisten pienryhmien lisäksi monikulttuurinen työtiimimme järjesti vankilassa joka toinen kuukausi jumalanpalveluksen, jonka yhteydessä vitettiin ehtoollinen ja usein myös kasteita.

Jouluisin monikuttuurinen tiimimme keräsi kaikki voimansa ja talkoovoimin valmisti jouluaterian noin neljällesadalle ulkomaalaisvangille Taipein miestenvankilassa. Kerran vuodessa nuo miehet saavat syödä vatsansa aivan täyteen ja vielä enemmänkin.

                     

Vuosi 2020 toi mukanaan uudet tuulet

Vankilatyö Hsinchun seminaarilta käsin jatkuu edelleen muun työryhmän jatkaessa tapaamisia vankiloissa ja pidätyskeskuksissa. Vaikka valitettavasti korona on  vaikuttanut siihen, kuinka vierailuja on saatettu pitää. Oma matkamme suuntautui kuitenkin vuoden 2019 joulun aikoihin Hsinchusta Kaohsiungiin. Vuodesta 2018 Seanin kanssa olemme olleet Suomen Lähetysseuran viimeiset työntekijät Taiwanissa, ja muuttopäätöstä tehdessämme ja neuvotteluja käydessämme tuntui hyvältä ajatukselta muuttaa phjois-Taiwanista eteläiseen Taiwaniin ja olla lähellä kumppaneita siellä, erityisesti armon kotia, huumevieroituskeskusta. Heillä on työn alla naistyön kehittäminen ja toivoimme voivamme olla siinä tukena. Muitakin suunnitelmia meillä oli. Vuosi 2020 jää kuitenkin meidän ja monen muunkin historiaan yhtenä vaikeammista. Koronasta ja monesta muustakin seikasta johtuen alkuperäiset suunnitelmamme eivät päässeet toteutumaan, vaan pääasiassa olemme täällä Kaohsiungissa toimineet kumppanikirkkomme Taiwanin luterilaisen kirkon työyhteydessä. Sean on ollut opetustyössä ja minä, Hanna siellä missä on apua tarvittu. Suomen Lähetysseurassa käytiin vuonna 2020 kahdet yt-neuvottelut, joiden seurauksena molemmat olimme jonkin aikaa lomautettuna, ja loppuvuodesta saimme tiedon, että tämä toukokuussa päättyvä työkautemme on viimeisemme. Niin ollen palaamme pysyvästi Suomeen kesän kynnyksellä.

Taiwanin työ kuitenkin jatkuu edelleen ja sitä tehdään Hong Kongista käsin. Lainaan tähän alle lähetysseuran kiinalaisen alueen aluejohtajan Ilse Paakkisen kommenttia koskien Taiwanin työn jatkoa:

”Lähetysseura on sitoutunut kumppaneihinsa Taiwanilla. Taiwanin kirkkoa tuetaan myös jatkossa ja toivomme, että kun Lähetysseuran talous saavuttaa tasapainon, voimme suunnitella myös työntekijätukea. Tavoitteena on elinvoimainen ja kasvava kirkko, jonka hallinto toimii hyvin ja työntekijät voivat keskittyä ydintehtäväänsä hyvinvoivassa työyhteisössä. Toistaiseksi Taiwanin työtä tuetaan kiinalaisen alueen toimistolta käsin, joka sijaitsee Hongkongissa siitä näkökulmasta, että olemme rekisteröityneet tänne. Taiwan on ollut ja tulee olemaan tärkeä alue työssämme ja kaikki Hongkongin hallinnolliset positiot palvelevat myös Taiwanin työtä.”

Varainhankinnan suunnittelija Hanna Hiltunen lähettää tukijaseurakunnillemme tälläisiä terveisiä:

Lähetysseuran työ Taiwanilla jatkuu ja tukenne ohjautuu toistaiseksi työhön, jota olemme tehneet. Palvelupäälliköt ovat yhteydessä seurakuntaan sopimuksen päivittämisestä. Toivomme, että jatkatte tekemämme työn tukemista edelleen.”

Omasta puolestamme haluamme vielä kiittää teitä tuestanne ja rukouksistanne. Olkoon Herra kanssanne ja siunatkoon teitä, kun näette vaivaa lähetystyön hyväksi.

Jumalan siunausta teille toivottaen:

Hanna Pienaar